Bij Dierenopvangcentrum Vlaardingen arriveren de laatste tijd regelmatig operatiepatiënten. Onlangs werd een zwaargewonde poes, Roosje genaamd, binnengebracht zonder bekende eigenaar. De kosten van haar behandeling komen voor rekening van de dierenopvang.
Het opvangcentrum roept op tot donaties om de medische kosten te dekken. Niels Kalkman van de Dierenbescherming benadrukt dat in dergelijke gevallen de dierenopvang zelf de kosten draagt. Crowdfunding wordt soms ingezet om de financiële last te verlichten en eventueel geld te reserveren voor andere dieren in nood.
Kalkman legt uit dat dierenopvangcentra hoofdzakelijk afhankelijk zijn van donaties, aangezien ze geen vast verdienmodel hebben. Subsidies zijn zeldzaam en donaties vormen de primaire bron van financiële steun.
Dierenopvangcentra streven ernaar alle dieren in nood te helpen, zelfs wanneer dit betekent dat vrijwilligers lange en zware dagen moeten maken. Kalkman benadrukt dat de essentie van de opvang is om geen enkel dier aan zijn lot over te laten, ongeacht de financiële uitdagingen.
In sommige gemeenten zijn er afspraken waarbij 'zwervend aangetroffen' dieren gedurende veertien dagen worden verzorgd en medisch nagekeken. Een kleine vergoeding kan worden verwacht als de eigenaar zich meldt, waardoor dierenopvangcentra kunnen bijdragen aan de zorg van deze dieren.