In de filosofielessen van de Kleine Grote Denkers op basisschool Prins Willem Alexander in Vlaardingen-West staat het concept van goed en fout centraal. Hier geldt dat alles goed is, mits je het kunt uitleggen. Dit unieke benadering vormt soms een uitdaging voor de leerkrachten die gewend zijn aan traditionele kennisoverdracht.
De filosofielessen aan de basisschool betrekken de leerlingen op een interactieve manier bij het filosoferen. Door middel van filosofische spellen van de Rotterdamse organisatie Kleine Grote Denkers worden de kinderen gestimuleerd om zelf na te denken zonder de focus op klassieke filosofen zoals Plato of Kant.
De lessen zijn gebaseerd op drie eenvoudige basisregels: alle antwoorden zijn geldig, luisteren voor je praat, en alle gedachten worden serieus genomen. De kinderen worden aangemoedigd om begrijpelijke filosofische vragen te bespreken en zelf verhalen te creëren op basis van willekeurige begrippen.
Zelfs jonge kinderen in groep drie worden uitgedaagd met filosofische vraagstukken. Bijvoorbeeld, wat maakt een dier een huisdier? De lessen leren hen te redeneren en hun gedachten te uiten op een speelse manier.
De lessen hebben niet alleen een educatief doel, maar bevorderen ook begrip en respect onder de diverse leerlingen. Door hun eigen gedachten te ordenen en te verwoorden in filosofische context, ontwikkelen de kinderen belangrijke communicatieve vaardigheden die ze ook kunnen toepassen in andere vakken zoals taal.
De docenten merken de positieve impact van de filosofielessen op de leerlingen. Ze ervaren meer enthousiasme, begrip voor elkaar en verbeterde communicatieve vaardigheden. Deze lessen zorgen voor een verrijkende en creatieve leeromgeving waarin kinderen zich vrij voelen om hun gedachten te delen en te exploreren.
De inzet van de docenten en de waarde die zij hechten aan filosofie in het onderwijs vormen een essentieel onderdeel van het succes van deze unieke benadering in het basisonderwijs.